Valokuvat:
Jussi
Tiainen


Etusivu Yhteystiedot Toiminta Palvelut Näyttelyt Tuotteet Hallinto Tarina Kuvia

Merkittävä kansainvälinen arkkitehtuuripalkinto Suomeen!

Arkkitehti Matti Sanaksenaholle on myönnetty kansainvälinen Barbara Cappochin -arkkitehtuuripalkinto Turun Pyhän Henrikin ekumeenisen taidekappelin suunnittelusta.

Cappochin -palkinto jaetaan joka toinen vuosi Italiassa Barbara Cappochin -säätiön ja maailman arkkitehtiliiton UIA:n sekä Italian ja Padovan arkkitehtiliiton tukemana. Tunnustuspalkinto on suuruudeltaan 60 000,- euroa.

Palkinnon tarkoituksena on herättää kiinnostusta kansainvälistä nykyarkkitehtuuria kohtaan ja nostaa esiin rakennustaidetta, joka ylläpitää toivon, positiivisuuden ja rauhan sanomaa. Turun ekumeenisen taidekappelin saaman "International Grand Prix" -pääpalkinnon lisäksi jaettiin kaksi 6000 euron erikoispalkintoa, jotka menivät Malesiaan ja Italiaan. Kilpailussa oli ehdolla 312 rakennusta eri puolilta maailmaa, jotka olivat valmistuneet 1.7.2004 - 30.6.2007.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat seuraavat jäsenet:
Mario Botta, arkkitehti (Sveitsi)
Gonçalo Byrne, arkkitehti (Portugali)
Jose Luis Cortes Delgado, arkkitehti (Meksiko)
Fulvio Irace, Milanon Triennalen arkkitehtuuriosaston johtaja (Italia)
Giancarlo Ius, arkkitehti,
maailman arkkitehtiliiton UIA:n varapresidentti (Italia)
Suk Won Kang, arkkitehti (Korea)
Amerigo Restucci, arkkitehti (Italia)
Katherine L.Schwennsen,
Amerikan arkkitehtiliiton AIA:n ent. presidentti (USA), UIA:n edustaja
Raffaele Sirica, arkkitehti, Italian arkkitehtiliiton presidentti
Steffen Zügel, Fischer Italia Srl:n edustaja (Saksa)
Charles Majoroh, arkkitehti (Nigeria), UIA:n edustaja

Palkinto luovutettiin Matti Sanaksenaholle Padovassa 26.10.2007.

Nuoren arkkitehdin kappelisuunnitelma on huomattu maailmalla. Arvostettu japanilainen alan lehti a+u, Architecture and Urbanism esitteli taidekappelin lukuisin värikuvin keväällä 1997 sekä elokuussa 2006.

Kappelisuunnitelma sai jaetun ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä arkkitehtuurikilpailussa Sofiassa 1998 ja oli syksyn aikana esillä Tokiossa ja Moskovassa. Ikthys oli Tokiossa myös elokuussa 2003 edustamassa suomalaista kirkkoarkkitehtuuria Pyhä tila -näyttelyssä. Tammikuussa 2004 nayttely avattiin Rakennustaiteen museossa Helsingissä. Syyskuussa 2004 kappeli esiteltiin Venetsian Biennalissa.